De 6 belangrijkste trends in cloud infrastructuur en architectuur

De beweging naar native cloud, en wat daarna komt

De cloud transformatie is nu voor de meeste bedrijven en sectoren al zo’n 10 jaar onderweg. Tot op het niveau dat de eerste cloud platforms nu alweer legacy zijn geworden en zelfs technological debt betekenen, zodat ze aan vervanging toe zijn.

Cloud native en multi-cloud
Onder andere daarom zien we in 2022 en 2023 dat steeds meer IT-afdelingen en hun IT-manager of CIO of CTO in een fase van digitale transformatie zitten waarbij ze zoveel mogelijk uitgaan van native cloud datacenters, platforms en applicaties. Ook zien we dat IT-verantwoordelijken niet meer volledig afhankelijk willen zijn van één vendor, en een multi-cloud aanpak willen hanteren.

Kant-en-klaar en AI- en IOT-ready
Er komt meer en meer vraag naar min-of-meer kant-en-klare applicaties, bijvoorbeeld voor CRM of HR, waarbij geavanceerde mogelijkheden zoals AI en IOT-readiness al ingebouwd zitten. Zodat we niet met zijn allen steeds het wiel opnieuw hoeven uit te vinden. 

Maar ook zodat deze platforms en applicaties steeds efficiënter kunnen werken omdat Machine Learning algoritmes op de achtergrond analyseren en proactief kunnen inspringen om processen te verbeteren.

Veranderingen voor device management en cybersecurity
Er is veel veranderd in IT-land de afgelopen jaren, niet in de laatste plaats door de plotselinge verplaatsing van de werkplek op kantoor naar een thuiswerkplek. Dit brengt veranderingen met zich mee voor device management én voor de inrichting van de infrastructuur op kantoor. 

Ten slotte zien we dus dat met de groeiende complexiteit en volwassenheid van de wensen van eindgebruikers, het aanbod van software vendors, en de creativiteit van cybercriminelen, de noodzaak voor zeer goede beveiliging en cybersecurity awareness benodigd zijn.

Draait jouw IT-architectuur al op basis van native cloud? Hoever ben je op je reis daarnaartoe? En: wat komt daarna? In dit artikel zetten we de belangrijkste trends op het gebied van cloud architectuur voor je op een rijtje. Zodat jij deze ontwikkelingen mee kunt nemen in je plannen, beleid en aanpassingen voor 2023 en daar voorbij.

De belangrijkste trends in cloud infrastructuur en architectuur 

In een recent rapport van Forrester kwamen tien trends naar voren als vormgevers van de verdere evolutie van de cloud. De belangrijkste tendens in het rapport was echter het volgende:

1. Cloud Native en serverless

Een belangrijke conclusie van het rapport was dat cloud strategieën moeten worden verfijnd, nu de adoptie van cloud-native wereldwijd wordt versneld. 

Volgens Forrester ontdekken bedrijven die een paar jaar geleden naar de cloud zijn gemigreerd, dat hun eerdere implementaties zijn verouderd en nu als technische schuld fungeren. Dat is waar cloud-native platforms uitkomst lijken te bieden, aangezien steeds meer leveranciers dergelijke middelen voor modernisering aanbieden.

Cloud native platforms en toepassingen bieden het grote voordeel dat deze vanuit een cloud-architectuur gedachte zijn ontworpen, wat maakt dat ze in principe meer toekomstbestendig zullen zijn dan software die is opgebouwd vanuit een vertaling van on premise servers. Theoretisch zou een overstap naar steeds meer cloud native grote problemen met technical debt in de toekomst moeten voorkomen. 

Het is volgens velen nu de tijd om cloud-native ontwikkeling te omarmen en de hybride cloud architectuur in je onderneming te laten groeien door containers, microservices en serverless en managed services te integreren.

Organisaties worden volwassen op deze reis en beginnen de meeste van hun applicaties in container platforms te onboarden of ontwikkelen hun nieuwe applicaties als microservices in een cloud-native omgeving.

Waar moet je voor de komende jaren nog meer op letten als het gaat om de inrichting van je cloud datacenter en bredere infrastructuur?

2. De flexibiliteit van Multi-cloud versus vendor-afhankelijkheid

De opkomst van zogenaamde ‘mega-vendors’, verwijzend naar grote software bedrijven met een geconcentreerde omvang en bereik, heeft ertoe geleid dat organisaties op hun hoede zijn om al te afhankelijk van ze te worden, zegt Principal Analyst bij Forrester, Lee Sustar.

"Dus zie je een beweging naar multi-cloud, wat in sommige gevallen ook nodig kan zijn doordat de workloads [van onderdelen van je bedrijf] verschillend zijn.” Het kan ook zijn om het risico van concentratie van alle activiteiten bij één leverancier te beperken. Naast AWS en Google die de markt wereldwijd domineren, maakt Azure van Microsoft de afgelopen jaren op meerdere fronten een grote inhaalslag. 

Organisaties zijn volgens de Principal Analyst van Forrester bereid een multi-cloud situatie te accepteren om enige vorm van flexibiliteit te krijgen en/of te behouden, ook al is het “op zijn zachtst gezegd niet eenvoudig om van de ene naar de andere cloud te bewegen."

3. 5G, Edge computing en Machine Learning

Edge computing wordt in de nabije toekomst steeds belangrijker, terwijl het zijn werk zal doen op de achtergrond en dus voor de meeste mensen onzichtbaar blijft. Wordt de toepassing van machine learning een realiteit voor edge computing, en gaat het zo nog meer waarde kunnen leveren? 

De “edge” wordt beschouwd als het fysieke uiteinde van de IT-infrastructuur, vaak in IoT-apparaten zoals slimme sensoren in kantoorgebouwen. Dit gebied wordt steeds belangrijker naarmate ons vermogen om slimme apparaten te koppelen en te coördineren toeneemt in cruciale bedrijfsomgevingen en in de natuur. 

Communicatie met hoge datasnelheden is essentieel voor technologieën als edge computing, AI/ML en andere reële toepassingen die snellere connectiviteit vereisen. Auteurs Fatih Nar en Ishu Verma, schrijven:

"Telecom-dienstverleners leveren steeds vaker 5G-aanbiedingen via de publieke cloud infrastructuren. Hun doel is 5G beschikbaar, toegankelijk en betaalbaar te maken voor consumenten en een consistente, eersteklas gebruikerservaring te bieden."

5G draadloze technologie is gericht op multi-Gbps piek-datasnelheden, ultralage latentie, meer betrouwbaarheid, massale netwerkcapaciteit, meer beschikbaarheid en een consistentere gebruikerservaring voor meer gebruikers.

Dit betekent dat in 2023 en daarna, Machine Learning meer en meer praktische toepassingen gaat krijgen, bijvoorbeeld in Smart Office omgevingen. Lees hierover meer in punt 4, hieronder.

Naast puur technologische- en marktgedreven invloeden, zijn er nog drie belangrijke trends waarvan wij denken dat je er voor je cloud architectuur en de wijzigingen daarin in 2023 rekening mee moet houden:

4. Back to the Healthy, Smart Office

Na de beweging van 2019-2021 van werken in kantoortuinen naar het werken op de thuiswerkplek, zien we nu dat steeds meer bedrijven bewegen naar één of andere vorm van hybride werken.

Deze beweging heeft - naast de trend van BYOD (Bring Your Own Device) en de noodzaak voor IT-afdelingen om een goed en zeer effectief Lifecycle Management beleid in te voeren - nog een andere belangrijke verandering als effect.

Omdat we hebben ontdekt dat mensen niet naar kantoor hoeven te komen om productief te zijn, en omdat werknemers inmiddels verwachten dat werkgevers flexibele mogelijkheden bieden met betrekking tot de plek waarvandaan zij kunnen werken, moet het werken op kantoor anders worden ingericht.

Welke toegevoegde waarde kan werken op kantoor nu bieden voor mensen, ten opzichte van het werken thuis? Het blijkt dat werknemers nu met name nog naar kantoor komen om:

  • Samen te werken, te communiceren en zich verbonden te voelen met collega’s.
  • Zich verbonden te voelen met de cultuur van het bedrijf.

Mede hierdoor, maar ook onder invloed van andere bewegingen zoals de noodzaak om meer duurzaam te zijn, wordt nu naast Smart Office ook gesproken van de terugkeer naar de Healthy Office. Hierbij worden het ontwerp en de indeling van de kantoorruimte, tot en met de beschikbaarheid van ruimtes, de luchttemperatuur en -vochtigheid en het aan-of uitschakelen van licht in ruimtes voor een groot gedeelte aangestuurd door of met behulp van IoT-sensoren en data analyse, al dan niet met behulp van Machine Learning. 

Naast het creëren van een gezonde en prettige plek om te werken, heb je met Smart Office technologieën ook de kans om een zeer effectieve balans te treffen tussen de daadwerkelijk benodigde ruimte, faciliteiten en nutsvoorzieningen in je kantoor, en het gebruik ervan.

5. Geopolitieke invloeden, data-soevereiniteit en compliance

De afgelopen jaren van discussies rondom data-soevereiniteit hebben geleid tot een uitgesproken geopolitieke invloed op de cloud, of dat nu in Europa is of elders. Technologie is achter de schermen meer en meer verwikkeld in handelsoorlogen en geopolitieke conflicten. 

Al een aantal jaar geleden werd door sommigen gewaarschuwd voor een toekomstige, meervoudige “Walled garden of The Internets” - met niet één wereldwijd web maar meedere regionale, en “omheinde” regionale netwerken.

De afgelopen jaren hebben we ook een diversificatie van supply chains gezien als reactie op de pandemie, die mede heeft bijgedragen aan een trend voor nationale en regionale zones voor cloud platforms. Sommige Europese spelers positioneren zich specifiek om te voorzien in de behoeften van de Europese markt. 

Je kunt je afvragen of een in de VS gevestigd bedrijf, of een Chinees bedrijf volledig kan voorzien in de behoeftes rond data-soevereiniteit, dataveiligheid, en compliance die Europese bedrijven hebben. Houd voor 2023 en daar voorbij rekening met potentiële verdere verschuivingen op het geopolitieke vlak - met een duidelijke impact op je cloud infrastructuur.

6. Cybersecurity en een Zero Trust beleid

Het is nog nooit zo moeilijk geweest om de security van je IT-omgeving te waarborgen. De toenemende dreigingen, het groeiende aanvals-oppervlak in verband met het grote aantal devices die IT nu veilig moet houden, en de voortdurende vraag van stakeholders om transparantie en ondersteuning, maken de uitdagingen alleen maar groter.

Het grote gevaar is natuurlijk dat hackers de (persoonlijke) gegevens die je als organisatie beheert kunnen ontvreemden en openbaar maken, of zelfs de hele bedrijfsvoering voor een aantal uren of dagen stilleggen. Dit brengt hoge kosten met zich mee, onder andere als gevolg van verloren productiviteit.

Onderzoekers van IBM toonden aan dat in 2022 een datalek gemiddeld 4,3 miljoen euro kostte. Het kostte bedrijven daarnaast gemiddeld 277 dagen om het lek te ontdekken. Gegevensbeveiliging en risicobeheer zijn daarom voor organisaties onderwerpen geworden die op het hoogste niveau van de organisatie met hoge prioriteit op de agenda moeten staan.

Één van de belangrijkste zaken die IT-verantwoordelijken daarom moeten oppakken voor optimale veiligheid in 2023, is het verbeteren van de veiligheid van de cloud infrastructuur. Microsoft adviseert hierbij om gebruik te maken van een zogenaamd Zero Trust beleid.

Omdat dit zo’n belangrijk, complex, en veelomvattend gebied is, wijdden wij er eerder al een uitgebreid artikel aan.

Trends in cloud infrastructuur en architectuur

Cloud computing is voor veel bedrijven een zegen, maar brengt zoals je ziet ook voor de komende jaren nog steeds de nodige zorgen met zich mee. Hoe werk jij verder aan de ontwikkeling van je cloud datacenter en bredere infrastructuur?

Vanwege het grote belang van een toekomstbestendige, flexibele, efficiënte en veilige cloud infrastructuur en de groeiende complexiteit ervan, is het nodig om de beste mensen hiervoor aan het werk te zetten. Mede hierdoor zijn ervaren cloud architecten en infrastructuur-beheerders heel erg schaars. Heb jij in jouw organisatie de kennis en kunde, maar ook de resources om dit allemaal zelf goed in te richten en te beheren?

LargeAccounts powered by Azerty - Cloud Datacenter Services

Schaalbaarheid, security en efficiëntie verbeteren

Tijd besparen voor echte innovatie? Maak het inrichten en beheren van je Cloud datacenter en de schaalbaarheid, efficiëntie en veiligheid ervan lichter en gemakkelijker. Wij denken graag met je mee, en nemen jouw IT-afdeling tijd en zorgen uit handen. Benieuwd hoe wij ook jouw IT-afdeling kunnen helpen? 

Jouw werkplekken compleet, veilig, en up-to-date?

Plan direct een vrijblijvend adviesgesprek
Wil jij weten hoe wij ook jouw IT-afdeling zorgen uit handen kunnen nemen? Plan een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek, waarin we jouw situatie bespreken en direct met je meedenken.
Boek een gratis consult